sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Omenaohjeita

Omenia, omenia, omenia... Meillä ainakin omenia on riittänyt tänä syksynä liiaksi asti! Vaikka ne ovat hyviä, varmaan puolet ehtivät pudota puista ja mädäntyä maassa. Tässä meidän perheen lempivinkit omenoiden hyödyntämiseen:

1. OMENAMEHU
2. OMENAHILLO 
3. OMENASIPSIT
4. OMENAPAISTOS

1. OMENAMEHU 
Perinteinen tapa tehdä omenamehua on keittää omenat esim. mehumaijassa, mutta jos omistat mehulingon tai -puristimen, saat tuoremehua. Tuorepuristetun omenamehun teko käy helposti: pilko omenat paloiksi, laita puristimeen ja paina nappia. Halutessasi voit lisätä vettä ja sokeria. Sokeri ja vesi raikastaa ja laimentaa makua, etenkin jos on kovin kirpeitä omenia ja sokeri myös estää mehun happamoitumista, sekä lisää säilytysaikaa. 


Kippis oman pihan omenamehulla!


2. OMENAHILLO 
Myös hilloa voi tehdä joko keittämällä tai survomalla omenamehupuristimella. Tehdessä puristimella mehua, voi ottaa jäljelle jäävän soseen talteen ja käyttää hillona lisäämällä hillosokeria. Tuorepuristettu hillo, kuten tuorepuristettu mehukin pitää käyttää muutaman päivän sisällä tai pakastaa, koska ne eivät säily yhtä pitkään kuin keitetty mehu tai hillo.



Tuorepuristetun omemehun ylijäämänä syntyneen soseen voi käyttää hillona ja sokeroida tai pakastaa sellaisenaan esim. minigrip -pusseissa.


3. OMENASIPSIT TAI -TUORELOHKOT
Tuoreet omenalohkot maistuvat sellaisenaan tai vaikka aamupuuroon pilkottuna. Pilkotut omenapalat voi keittää myös puuron seassa, jolloin ne soseutuvat ihanasti. Kuivatut omenasiivut, eli "omenasipsit" maistuvat myös sellaisenaan tai niitä voi käyttää pitkin vuotta missä vain antamassa makua. Omenasipsien ohje: Lämmitä uuni 100 asteeseen ja pilko omenat varovasti n. 0,5 cm paksuisiksi viipaleiksi (poista siemenet veitsellä). Mitä ohuemmat viipaleet teet, seen rapeammat omenasipsit on luvassa! Halutessa omenat voi kastaa sitruunassa, joka estää viipaleita hapettumasta ja parantaa makua. Asettele ohuet viipaleet uunipellille vierekkäin ja kuivata n. 4 h 100 asteisessa uunissa. Säilytä kuivassa ja valolta suojassa, niin sipsit säilyvät makeina vaikka yli talven.
Omenaa tuorelohkoina ja kuivattuina siivuina.


4. OMENAPAISTOS TAI -PIIRAKKA (ohje kuvan alla)
Omenapiirakan tai -paistoksen pohjan voi tehdä joko perinteisesti vehnäjauhoista tai kaurahiutaleista. Molempiin pohjiin tarvitaan myös voita, sokeria ja vettä tai maitoa, sekä piirakkaan tarvitaan vielä kananmunia ja leivinjauhetta. Perinteisessä piirakassa omenasiivut laitetaan piirakkapohjan päälle, mutta kauraomenapaistoksessa muruseoksen voi ripotella omenalohkojen päälle. Molempia paistetaan 200 asteessa n. 30 min. 

Omenapiirakan ohje 



- 1 kg kirpeitä omenia 
- 4 kananmunaa
- 3 dl sokeria 
- 150 g voita sulatettuna
- 2 dl vettä, maitoa tai omenamehua 
- 5 dl vehnäjauhoja 
- 3 tl leivinjauhetta 

Maustamiseen oman maun mukaan
- vaniliinisokeria 
- kardemummaa
- kanelia

1. Pilko omenat ohuiksi lohkoiksi ja poista siemenkodat. 
2. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. 
3. Lisää vaahtoon sulatettu, mutta hieman jäähtynyt rasva. 
4. Sekoita kuiva-aineet keskenään. 
5. Sekoita neste ja kuiva-aineet taikinaan. 
6. Kaada taikina uunipellille, leivinpaperin päälle. 
7. Asettele päälle omenalohkot ja ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. 
8. Paista 200 asteessa uunin alatasolla n. 30 min. 
9. Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa. 
©Saga

1 kommentti: