keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Tofun synnytys

Blondi ja Pinkki
ensi-imetyksellä.
Eilen tullessani kotiin, huomasin Tofun läähättävän. Tofu läähätti oven vieressä, joten ajattelin käydä sen kanssa lenkillä. Kaivoin Tofun laatikosta hihnan ja pannan ja lähdimme lenkille. Tofulla ei suinkaan ollut pissi- tai kakkahätä, vaan se halusi mennä viikkoja rakentamaansa maakuoppaan. Maakuoppa sijaitsee suurien kivien välissä meidän takapihalla. Tofu ei millään halunnut tulla maakuopan luota pois ja lopulta soitin äidille. Äiti tuli kotiin ja saimme Tofun ulos maakuopasta. Laitoimme maakuoppaan puunkarahkan esteeksi.

Menimme sisälle ja älysimme Tofun synnytyksen alkaneen. Ei muuta kuin synnytyspetiä kiireesti rakentamaan. Äidillä oli valmiina puulaatikko johon viritimme pehmusteet ja katon. Tofun pedistä tuli pesämäinen, matala maja.  Käytiin Tofun kanssa vielä yhdellä lenkillä ennen synnytystä.  Tofu katseli maakoloon päin, jatkoi matkaa, ja kävi tarpeillaan. Synnytys, eli ponnistusvaihe alkoi keskiyöllä ja heräsin vastasyntyneen pennun ääntelemiseen. Koko perhe kokoontui seuraamaan uuden elämän ihmettä. Kaksi ensimmäistä pentua syntyivät peräkanaa, sitten tuli äidin ja iskän kertoman mukaan pitkä tauko ja synnytys jatkui vasta kun Tofua käytettiin ulkona jaloittelemassa. Emon liikkuminen käynnistää supistukset, jotka työntävät pentuja ulos.

Viimeinen pentu syntyi aamu seitsemältä, juuri ennen kuin minun piti lähteä kouluun. Pentu syntyi kuolleena, eikä mitään ollut enää tehtävissä. Se oli surullisin hetki koko synnytyksessä. Muuten kaikki meni niin hyvin kuin mahdollista ja Tofu oli rauhallinen ja huolehtiva emo. Äiti ja iskä jäivät kuitenkin seuraamaan pentujen tilannetta, kun lähdin kouluun. Tulin iskän kyydissä koulusta kotiin ja pennut täällä kotona voivat erittäin hyvin. Jopa vaikeasti syntyneet pennut olivat nyt täydessä vauhdissa välipalalla emon rinnalla. Kävin Tofun kanssa tutulla peltolenkillä, mutta sillä tuli jo puolimatkassa ikävä pentuja ja meidän piti kääntyä kotiin. Päivän aikana olen punninnut, kuvannut ja silitellyt pentuja. Lisää pentupostauksia luvassa!

Rakennetaan Tofulle synnytysmajaa.

Iskä ja Pyry tunnustelevat pentuja.

Pentujen potkut tuntuivat selvästi.

Tofu odottamassa synnytystä.

Ensimmäiset kaksi pentua syntyivät peräkkäin puolenyön aikaan.

Iskä tsemppaa Tofua.

Aamukuudelta syntyi kuudes pentu.

Viimeinen, eli kahdeksas pentu syntyi kuolleena vähän ennen kouluun lähtöä.

© Saga

2 kommenttia: